26 Ağustos 2013 Pazartesi

Emziren Annelerin Dikkat Etmesi Gerekenler

emziren_annelerin_dikkat_etmesi_gerekenlerYeni doğum yapan ve çocuk emziren annelerin artık beslenmelerine her zamankinden çok daha fazla dikkat etmeleri gerekmektedir. Çünkü artık düşünmeleri gereken bir de bebekleri bulunuyor.

Uzmanlar lohusa annelerin beslenme alışkanlıklarını gözden geçirip artık çok daha dikkatli ve özenli davranmaları gerektiğini vurguluyor. Emziren annelerin sütlerinin artması için çok fazla yemek yerine dengeli beslenmeleri yeterli olacaktır.
Anne sütü bebeğin hem sağlıklı olması, tüm besin öğeleri gereksinimini karşılaması, kolaylıkla sindirilebilir ve enfeksiyonlara karşı koruması açısından yeri doldurulamaz bir besindir. Çocukların özellikle ilk altı ayında sadece anne sütü ile beslenmesi çocuğun metabolizmasının güçlenmesinde çok önemli bir rol oynar.
Emzirmede annenin salgıladığı süt, aldığı besinlerin bir ürünüdür. Süt salgısı için gerekli besinler annenin kendi gereksinmesine ek sayılmalıdır. Yeni doğan bebeğin beslenmesi için annenin salgıladığı sütün enerjisi ve besin öğeleri, annenin yedikleri ile kendi vücudundaki depolardan sağlanmaktadır. Emziren bir annenin beslenmesindeki amaç, kendi fizyolojik gereksinmelerini karşılayarak, vücudundaki besin yedeğini dengede tutmak ve salgılanan sütün gerektirdiği enerji ve besin öğelerini karşılamaktır. Emzikli kadınlar için enerji ve besin öğeleri gereksinmeleri kişisel özelliklere göre farklılık gösterir.
Emziren annenin enerji, protein ve kalsiyumdan zengin beslenmesi gerekir, ayrıca annenin su ihtiyacı da artar. Çünkü emzirmek vücudun sıvı ihtiyacını arttırır. Anne günde en az 10 su bardağı sıvı almalıdır. Kalsiyum yönünden zengin olan süt, yoğurt ve peynir belirtilen miktarlarda düzenli olarak tüketilmelidir.
Her gün 1 adet yumurta ve 1 porsiyon etli sebze yemeği veya kuru baklagil yenilmelidir.
Kuru fasulye, nohut, mercimek ve bulgur içeren yemekleri; portakal, mandalina, domates, maydanoz, yeşilbiber, taze soğan gibi C vitamini yönünden zengin sebze ve meyvelerle birlikte tüketilmelidir.
D vitamini besinlerde bulunmaz. Ancak güneş ışınlarının doğrudan cilde yansıması ile sağlanır. Bu nedenle emziren anne güneşlenmeye özen göstermelidir.
Yemeklerde mutlaka iyotlu tuz kullanılmalıdır. Doğal besinlerde yeterince alınamayan iyot, ancak iyotlu tuz kullanımıyla anne sütünden bebeğe geçer.
Kuru meyveler ve kuru yemişler yoğun enerjileri yanında, demir ve kalsiyum gibi minerallerden de zengindir. Ağırlık kontrolü de yapılarak bu besinler tüketilebilir.
 
kadinveguzellik.com
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder